Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Ο Στέλιος Φενέκος στο sport24.gr

Επιμέλεια: Αντωνία Μαραγούσια, Βασίλης Δελής Δημοσίευση: 22 Οκτ. 2011 11:19

Το φετινό πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών θα ξεκινήσει με σοβαρές απώλειες, μετά από εκείνες του Πανελληνίου και της ΑΕΚ.

Με αφορμή λοιπόν, το γεγονός ότι δύο ιστορικότατες ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ το 1928 δεν μπήκαν στην εκκίνηση της φετινής Α1 Ανδρών, το Sport24.gr θυμάται ιστορικές ομάδες που βρέθηκαν από τα...σαλόνια στα αλώνια, ακολουθώντας μία πορεία φθίνουσα.

Σπόρτιγκ: Διανύει τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σπόρτιγκ ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια κέρδισε την άνοδο του μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί ξανά στην Α1 Ανδρών. Τη φετινή σεζόν αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Α' ΕΣΚΑ και η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει μία αμιγώς μπασκετική ομάδα της Αθήνας να βρίσκεται στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς πρόκειται για μία ομάδα με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 1936 ιδρύθηκε στην Αθήνα, ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτιγκ από νεαρούς που ήταν κυρίως ομογενείς από την Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, τα γραφεία της ομάδας, βρίσκονταν εκεί όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα η ομάδα (Ηλία Ζερβού 89, Πατήσια).

Η προσπάθεια για να γίνει γνωστός ο σύλλογος στην περιοχή βρήκε απήχηση και σταδιακά ξεκίνησε ο Σπόρτιγκ να αναδεικνύει μεγάλους αθλητές, με τον Βλαδίμηρο Βάλλα να ξεχωρίζει από όλους. Ήταν άλλωστε μία μορφή που πέρασε από όλα τα πόστα της ομάδας, καθώς διατέλεσε παίκτης, προπονητής μέχρι και πρόεδρος της ομάδας.

Εκείνα τα χρόνια, μάλιστα, ο Σπόρτιγκ βρέθηκε να διεκδικεί δύο χρόνια (1939, 1940) τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας. Και τις δύο φορές πάντως ηττήθηκε από τον Πανελλήνιο στον τελικό. Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα, η πορεία ήταν μεγαλειώδης. Άλλωστε, το 1945 κατέκτησε το πρωτάθλημα λόγω όμως της κατοχής δεν ήταν δυνατόν να αναγνωριστεί επισήμως και ονομάστηκε Κύπελλο Ελευθερίας.

Το 1969 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κλειστό των Πατησίων, στο οποίο έχουν αγωνιστεί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι αθλητές, όπως ο αείμνηστος Φαίδων Ματθαίου, ο Κώστας Διαμαντόπουλος, ο Παύλος Σταμέλος, ο Ντέιβιντ Καλιγκάρις, ο Τομ Κάππος, Μίτσελ Ουίγκινς, Άντρες Γκίμπερτ, Αλφόνσο Φορντ. Τη σεζόν 1982-83 για πρώτη φορά η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, ενώ το 1994 επέστρεψε για 4η φορά στην Α1.

Η εξαετία (1994-2000) θα βρει την ομάδα να συμμετέχει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα αγωνίστηκε μετά από 15 χρόνια και πάλι στην Ευρώπη (1995-96). Το 2000 υποβιβάστηκε και τη σεζόν 2006-07 προάγεται στην Α1 Ανδρών. Ανέλαβε πρόεδρος ο Δημήτρης Δρόσος, όμως άφησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού και η ομάδα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει, χάνοντας τη μία κατηγορία μετά την άλλη.


Φενέκος: "Μας θλίβει αυτή η κατάσταση"

Από το ξεκίνημα του 2011, πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στα Πατήσια καθώς κάποιοι παλιοί παίκτες οι οποίοι "πονάνε" τον σύλλογο θέλησαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα κοινά του Σπόρτιγκ και να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από αυτό το τέλμα. Ο Στέλιος Φενέκος νυν πρόεδρος του Σπόρτιγκ μίλησε στο Sport24.gr για τη νέα εποχή στην ομάδα και εξέφρασε την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο.

"Η ομάδα, ουσιαστικά πήγαινε για πρωτοδικείο για να κλείσει διοίκηση και τότε ήταν που μαζευτήκαμε παλιοί αθλητές του Σπόρτιγκ. Βάλαμε κάποιες αρχές, προκειμένου η ομάδα να ξεκινήσει από την αρχή. Να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, να εκμεταλλευτεί τις ακαδημίες, το γήπεδο της και να προχωρήσει και πάλι μπροστά", τόνισε ο κ. Φενέκος και συνέχισε:

"Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτό που προσπαθούμε. Μέσα σε 13 αγώνες έκανε 9 νίκες πέρσι η ομάδα. Στο πρωτάθλημα έχει 3/3 όχι γιατί πέσανε χρήματα, μπήκαν κάποιες αρχές. Δεν κατηγορώ τους προηγούμενους. Ήταν εξαιρετική η προσπάθεια που είχε γίνει από κάποιους. Πάντως, μας θλίβει που η ομάδα βρίσκεται πλέον στην Α' ΕΣΚΑ. Δεν βάζουμε υπερφίαλους στόχους. Βάλαμε μία αρχή. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε".

Για ποιο λόγο όμως τελικά, ο Σπόρτιγκ βρέθηκε από την κορυφή της Ευρώπης στα... Τάρταρα; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φενέκου, δεν ήταν ένας ο λόγος αλλά πολλοί... "Μα, δεν ήταν καν ένας ο λόγος. Οι "σωτήρες" γενικώς δεν έχουν καλές προθέσεις. Ο βασικός λόγος ήταν το πεδίο του ανταγωνισμού διευρύνθηκε. Από τη στιγμή που οι ομάδες άρχισαν να φέρνουν ξένους και να ξοδεύουν πολλά χρήματα, δεν μπορούσαν όλες να ακολουθήσουν. Με χρέη και με υποσχέσεις προσπαθούσαν να ακολουθήσουν. Χρεώνονταν χρεώνονταν κάποια στιγμή κατέρρευσαν.

Η έλευση των κοινοτικών παικτών έκανε τις περισσότερες ομάδες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στους ξένους και δεν παρήγαγαν δικούς τους παίκτες. Οι Ακαδημίες πέρασαν κακώς σε δεύτερη μοίρα. Η αγάπη που έχει ένα παιδί της γειτονιάς δεν είναι η ίδια για το σύλλογο του με έναν ξένο παίκτη. Στα χρόνια του, εμείς θα παίζαμε είτε ο σύλλογος είχε να μας πληρώσει, είτε όχι. Έκανε τους παίκτες να είναι απαιτητικοί. Αν δεν έπαιρναν τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν, κατέρρεε ολόκληρη η ομάδα".

Αναφορικά με την άνοδο του 2007 που αποτέλεσε την τελευταία αγωνιστική επιτυχία της ομάδας, ο Στέλιος Φενέκος υπογράμμισε: "Η άνοδος το 2007 στην Α1 ήταν πριν της ώρας της. Προσπάθησαν να σπρώξουν την ομάδα χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες υποδομές και αγωνιστικά και οργανωτικά. Μόλις έφυγε ο ένας (σ.σ. Δρόσος), κατέρρευσε το οικοδόμημα που είχε στήσει πολύ πρόχειρα.

Δεν υπήρχε κάτι να τον συγκρατήσει. Το εξαιρετικά θετικό υπάρχει σύμπνοια και στους παλιούς αθλητές και στους παλιές διοικήσεις. Είναι πολύ σημαντικό πλέον αυτό. Με σίγουρα και σταδιακά βήματα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Θα πρέπει να μην εγκαταλειφθούν τα τμήματα υποδομής.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε στις κατηγορίες να υπήρχε ένα πλαφόν οικονομικό και για να μην δημιουργούνται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι πολύ σοβαρό και να ελεγχθεί λίγο η χρηματοδότηση από όπου κι αν είναι. Ο Σπόρτιγκ αυτή τη στιγμή επειδή είναι από τους λίγους συλλόγους που επιβραβεύονται με τα λειτουργικά έξοδα.

Οι σύλλογοι θα πρέπει να συνεργαστούμε. Είναι τεχνικά θέματα προκειμένου να δρομολογήσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ομοσπονδία. Δεν το λέω σαν μομφή, αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε ωραία πρωταθλήματα χρειάζεται να συνεργαστούμε".

Στο τέλος, η κουβέντα πήγε στον κόσμο, ο οποίος απ' ότι επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ομάδας συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της και να τη βοηθάει όπως μπορεί: "Είναι κοντά μας και πολλές φορές γεμίζει το γήπεδο. Πάντως, πολλές φορές ο κόσμος της ομάδας κατηγορήθηκε για ακραίες συμπεριφορές. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε ανοίξει έναν τίμιο διάλογο με τον κόσμο και θεωρώ ότι πλέον αποτελούν παρελθόν ακραίες συμπεριφορές οποιουδήποτε τύπου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου